Sedumdak

Aanleg Sedumdak

Op deze pagina vindt u alle informatie over een sedumdak, ook wel een groen dak genoemd. Wat is nu precies een sedumdak? Hoe wordt het aangelegd? Wat zijn de voordelen? En als laatste vindt u informatie over de kosten.

Wat is een groen dak / sedumdak

Met een groen dak wordt een dak begroeid met planten bedoelt. De beste planten die zich hiervoor lenen zijn sedumplanten, vandaar dat een groen dak ook wel een sedumdak genoemd wordt. Sedum behoort tot de rots- en vetplanten en heeft enkele unieke eigenschappen waardoor zij veelal gebruikt worden op daken.
Deze planten hebben weinig onderhoud nodig en groeien op bijna elk dak. Er moet wel een juiste keuze worden gemaakt qua type begroeiing. De ene plant kan namelijk goed tegen schaduw terwijl de anders goed tegen de zon kan. Via de volgende link ziet u enkele voorbeelden van Sedumdaken.

groen dak

Aanleg Groen Dak

De aanleg van een sedumdak is belangrijk om professioneel te laten verrichten. Voor het dak is het eerst nodig het waterdicht te maken, uiteraard is dit het vaak al. Maar dit moet voor de aanleg van het sedum gecontroleerd worden en in orde gemaakt worden. Daarna kan er als een extra beschermlaag op het dak, die voorkomt dat de wortels het dak ingroeien. Hierna komt afhankelijk van het afschot een eventuele drainagelaag op het dak. Deze laag zorgt ervoor dat de planten extra hulp krijgen met het afwateren. Nu is het dak klaar om de sedumplanten te plaatsen.

Wij werken met kant en klare sedum cassettes waardoor het dak ook gelijk groen is. Samen met u maken we eerst een daktuinplan, dit beschrijft alle werkzaamheden die nodig zijn en de gekozen sedumplanten. Dit plan wordt in samenspraak met u gemaakt. Zo heeft u zelf de keuze uit planten, werkmethode en materialen. Ook kunnen wij u ontzorgen door de papieren die nodig zijn voor een subsidie aan te leveren.

Wat zijn de voordelen van een Sedumdak

Hier hebben wij al een blog over geschreven met alle sedumdak voordelen op een rij! Kort gezegd:

  • Verdubbelt de levensduur van het dak;
  • Geluidsisolerend;
  • Warmte- en kou isolerend. In de zomer is het klimaat in huis koeler en in de winter blijft het lekker warm;
  • Toename van de biodiversiteit;
  • Uitstraling!
  • Duurzaamheid, het riool wordt bijvoorbeeld flink minder belast doordat het Sedum het water langzaam afvoert en vasthoudt.
sedumdak tuin

Kosten Sedumdak

Een sedumdak is een investering in de toekomst en draagt bij aan een duurzamer leefklimaat. Hierom geeft de overheid subsidies op de aanleg van deze daken. In Capelle aan den IJssel kunt u €25 subsidie ontvangen per vierkante meter op het groene dak. In Rotterdam is dit €15 per vierkante meter, Dit geldt zowel voor particulieren, VvE’s en bedrijven. Voor Capelle aan den IJssel kunt u hier direct een aanvraag doen. Voor Rotterdam klikt u hier. Voor andere gemeentes kunt u zelf hier kijken of u in aanmerking komt.

Wij hebben ervaring met het ondersteunen van deze subsidie aanvragen. Wilt u hulp bij uw aanvraag neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Bij de offerteaanvraag graag een foto van het dak meezenden evenals hoogte van het dak, het aantal aanwezige waterafvoeren vermelden en een schriftelijke verklaring van een constructeur/aannemer of architect met daarin de vermelde draagkracht van het dak.

 

Pin It on Pinterest