Boomverzorging

Boomverzorging

Snoeien, verzorgen, kappen en het beoordelen op veiligheid van bomen is 1 van onze specialiteiten. Als hovenier van Capelle aan den IJssel en omstreken nemen wij dit graag van u over. We zijn hierin deskundig en ervaren. Wij werken samen met een lid van de Kring Praktiserende Boomverzorgers (KPB). Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Vaak versnipperen wij de takken, deze kunnen eventueel worden verwerkt in uw tuin. Ook de afvoer wordt voor u uit handen genomen.

boom kappen
boomonderhoud

Snoeien
Is uw boom te groot? Zorgt hij voor meer schaduw in de tuin dan wenselijk? Dan kunnen wij de boom voor u snoeien. Bij het uitlichten van de kroon zorgen we ervoor dat de habitus (de natuurlijke vorm) van de boom behouden blijft. Meestal moeten we hiervoor de boom beklimmen en maken we gebruik van klimtechnieken maar ook afvangtechnieken zodat de omgeving wordt beschermd. Ook fruitbomen snoeien behoort tot onze specialiteiten. Geven de bomen te weinig fruit of staan ze er niet goed bij? Dan bent u bij ons aan het goede adres.

Kandelaren of kandelaberen
Moet uw boom drastisch worden ingeperkt maar wilt u hem wel behouden? Dan is kandelaren een doelmatige oplossing. We noemen dit het kortzetten van de kroon. Hierbij wordt de top ingekort en de zijarmen gesnoeid. Dit roept het beeld op van een kandelaar. Afhankelijk van de boomsoort duurt het een paar jaar of langer voordat de kroon weer is “hergroeid”. Voor kandelaren is soms een snoeivergunning nodig, tenzij het eerder is gebeurd. Informeer hiervoor bij uw gemeente.

 

pentreometer

Kappen Is uw boom veel te groot geworden of levert die gevaar op voor de omgeving? Dan kan kappen noodzakelijk zijn. Dit geldt soms ook bij bepaalde boomziekten. Voor kappen is soms een kap of omgevingsvergunning nodig; zonder toestemming mogen wij niet kappen. De vergunning vraagt u aan bij uw gemeente. Na het aanvragen duurt het alleen enkele weken tot die wordt afgegeven.

Stobbe verwijderen Na de Kap blijft er een stobbe over. Deze kunnen wij verwijderen. Bijvoorbeeld met een stobbenfrees.

Begeleidingssnoei Heeft u jonge bomen geplant? Dan is begeleidingssnoei aan te raden. Als u de boom regelmatig door een vakman laat controleren en onderhouden, zal de kroon van de boom zich optimaal ontwikkelen.

Boomveiligheid, boomveiligheidscontrole en zorgplicht Veroorzaakt een boom een ongeval, dan is de eigenaar meestal verwijtbaar schuldig als niet bewezen kan worden dat de boom op veiligheid is gecontroleerd en noodzakelijk onderhoud niet uitgevoerd is. Laat daarom een APK voor bomen uitvoeren. Wurgt een klimop een boom? Zijn paddenstoelen op een boom gevaarlijk? Staat mijn boom te schuin? Is mijn boom nog gezond? Laat ons uw boom keuren!

Ook als een boom van uw buren of u zelf schade heeft veroorzaakt, laat niemand aan de boom komen! Laat eerst een deskundige boomverzorger (ons) komen zodat wij foto’s kunnen maken. Wij weten precies waarvan wij dat moeten doen. Ook bewijsmateriaal dat eventueel nodig is voor het onderzoek dat politie of de verzekering nodig heeft kunnen wij veilig stellen en voor u bewaren. 

Advies en voorkomen van schade De oppervlakkige wortels van een boom mogen niet beschadigen. Een beschadiging kan een infectie of houtrot veroorzaken. In de juiste tijd snoeien van de boom, kan ook infecties voorkomen. Bij het verbouwen van een huis, laat de stam van een boom inpakken, of plaats een barriere om de voet en wortels van de boom te beschermen. Wil je niet dat een aannemer een bus op uw tenen parkeert? Voorkom dit dan ook bij uw boom! De schade kan langzaam zichtbaar worden na jaren! Laat geen heftruck, bestelbus, dumper, trilplaat oid lopen waar toekomstige wortels zullen groeien! Grote rijplaten kunnen de zware druk verdelen, en eventuele schade voorkomen. Wij kunnen bijvoorbeeld na een verbouwing komen kijken en de verdichting van de bodem rondom uw boom meten met een speciale penetrometer. 

Overige verzorging Heeft u specifiekere wensen? Wij verzorgen ook het uitsnoeien van dood hout, het stimuleren van hergroei bij oude bomen, het verwijderen van boomstronken, het tuien van zware armen, het (ver)planten van jonge bomen, het verwijderen van gevallen blad voor de verkeersveiligheid maar kunnen ook noodkap uitvoeren tijdens of na een zware storm.

Neem gerust contact met ons op via info@rubenstuinen.nl

Pin It on Pinterest